Luin Tarja Filatovin blogikirjoitusta, jonka otsikko oli "perustulokokeilusta tuli tuluskukkaro". 

Kirjoituksessaan Tarja kritisoi tapaa, jolla kokeiluun valitut ihmiset ovat valittu eli "arpaonnella".  Eli arpa ratkaisi ne ihmiset, jotka saavat työmarkkinatuen lisäksi ansaita keikkahommilla kuinka paljon tahansa eikä työttömyysturvaa leikata. Tulkitsen kirjoituksesta epätasa-arvoisuuden eli kaikkia ei kohdella samoin,.Mietin vain, että jollakin tavallahan kokeiluun on pitänyt ihmiset valita. 

Tarja tuo näkyväksi epätasa-arvoista kohtelua siten, että perustulokokeiluun osallistuvat voivat huoletta jättää väliin työkkärin kolmen kuukauden välein tapahtuvat haastattelut, he voivat kieltäytyä mistä tahansa työstä, vaikka kuinka monta kertaa eikä työttömyysturvaansa menetä. Sitten tullaan siihen suureen  joukkoon ihmisä, jotka eivät ole kokeilun piirissä. Niiden kohdalla sanktiot ja karenssit todennäköisesti paukkuvat entistä herkemmin. Tarja Filatov kutuisi perustulokokeilua työmarkkinatukikokeiluksi, siksi että se ei koske muita kuin työttömiä.  Tarjan näkemyksen mukaan työmarkkinatuella olevien lapsiperheiden kohdalla tulee ongelmia, mikäli ovat ovat perustulokokeilun piirissä. Heidän on toimittava kuten kokeilun ulkopuolella olevien työttömien, koska  muutoin he menettävät lapsikorotukset. 

Ihmisten elämäntilanteet ja tarpeet vaihtelevat suuresti,  elämä ei ole yksinkertaista.  Riskinä tässä perustulokokeilussa on heikoimmassa asemassa olevat, saavatko he tarvitsemaansa erityistukea olipa kyse palveluista tai rahasta. 

Tarja Filatovin kirjoitus on mielestäni hyvä. Itse ajattelen pitkälle samalla tavalla kuin hän. Perustulokokeilu on hyvä asia, mutta se ei ehkä kuitenkaan kerro perustulosta, vaan siitä miten työmarkkinatuen sanktioiden poistaminen vaikuttaa työllistymiseen..